Jak zvládnout první semestr na nové škole?

Ahoj!

Dnes bych vám ráda napsala o mém prvním(zimním) semestru na Vyšší odborné škole publicistiky. Byl to celkem žádaný článek. Doufám, že vám touto cestou předám nějaké rady, zkušenosti a zodpovím vaše otázky. 

Jdeme na to! 😊




Když se blížilo září, začínala jsem se těšit a nervovat, jaké to asi bude? Nová škola, nový začátek. Byla jsem zvědavá, co mi život vysokoškoláka přinese(pro rejpaly - to že chodím na vyšší odbornou neznamená, že se nemůžu nazývat vysokoškolákem..i tací se tu našli, bohužel).

Do školy jsem šla poprvé na schůzi k rozvrhům. Můžeme si totiž rozvrh sestavovat sami, což je podle mě skvělý! Díky tomu si mohu naplánovat time management nebo třeba práci. Na schůzi nám řekli co a jak, kolik je potřeba kreditů k postupu do druháku apod. Pro ty, kteří neznají kreditní systém, doporučuji přečíst článek ZDE

Následovala bloková výuka. Já tomu říkám učení navíc 😁, protože si tu můžete nahnat navíc kredity nebo opravit to, co jste nezvládli v semestru minulém. Pro nás prváky to však byl začátek, kde jsme si kredity mohli nahnat a zjistit, jak to na škole funguje. Blokovka trvala cca měsíc, zvládla jsem jí.

Pak už začal zimní semestr. Prvně bylo všechno super, vstávala jsem později, než jsem byla zvyklá a škola mi začínala nejdříve v 9, někdy i déle. Ovšem vyšší odborné školy se od těch vysokých liší například v tom, že do školy chodíte opravdu každý den. Školy se od sebe liší i dalšími způsoby, více se o tom dočtete ZDE.

Po pár týdnech jsem však začínala být unavená z toho všeho získávání nových informací a každodenního vstávání. Navíc jsem ze školy přijížděla za tmy. Za prvé kvůli tomu, že jsem měla dlouhou školu a za druhé proto, že se již rychleji stmívalo. 

V ten moment jsem si říkala, že to nezvládnu, že toho mám hodně a zkoušky v životě nedám! Navíc jsem tak trochu hledala sama sebe. Na školu jsem šla kvůli tomu, že chci psát(do novin, časopisů atd.), ale pak jsem si díky jednomu předmětu uvědomila že to úplně nebude to pravé. Naštěstí na škole existuje obor PR a komunikační média. Uvidíme, kam mě zavede. Zaměření si vybíráme ofiko stejně až na konci prváku. 

První semestr tak nějak plynul. Plnila jsem spoustu praktických úkolů, psala, tvořila prezentace, mluvila před třídou a moderovala na Týdnu vědy a techniky. 

Blížili se Vánoce a konec roku. To pro nás znamenalo dohánění všeho na poslední chvíli. Seminárka sem, učení se tam a takhle pořád dokola. V tuhle dobu jsem byla úplně vyčerpaná a těšila se, až bude zkouškové za mnou. Bohužel mě teprve čekalo. 

V lednu mi začaly zkoušky. Ty oblíbené předměty jsem zvládla levou zadní. Ty méně oblíbené šly hůř, ale více méně jsem je zvládla. Bohužel se mi jeden předmět nepovedl, tudíž si ho musím napsat znovu. Je totiž povinný. Musíte ho splnit, aby vás ve třeťáku pustili k závěrečným zkouškám. Pro ty co, opět nechápu, proč je škola jen na 3 roky - je to další rozdíl mezí VŠ a VOŠ. VOŠ jako takové trvají 3 roky, jsou zakončené absolutorii a po úspěšném složení zkoušek(absolutorií) budete DiS.(diplomovaný specialista). Tento titul se píše za vaše příjmení. 

Abych však neodbočovala. Zkouškové jsem tedy až na jednu zkoušku zvládla a 19. února mi začíná letní semestr.  Teď bych vám v několika bodech shrnula moje postřehy:


  1. Vždycky si dělejte svačinu nebo oběd den předem, ráno to nebudete stíhat.
  2. Pokud jste ve škole dlouho, nezapomínejte dodržovat pitný režim, též nezapomínejte na větší jídlo, případně drobné do automatu.
  3. Kafe nebo zelený čaj bude vaším kamarádem.
  4. Ráno se nemalujte, nemá to cenu 😃. Raději si pospěte a nasnídejte se.
  5. Naberte si toho na zimní semestr více, o tom letním se vám nebude chtít nic dělat, protože venku bude konečně hezky a teplo. Budete chtít čas trávit jinak než učením.
  6. Outfit si také připravte den předem.
  7. Všechny úkoly, práce atd., si pište do diáře. Až je budete mít hotové, odškrtněte si je.
  8. Nechte někoho, aby vám texty k učení předčítal. Mně je četl přítel a tolik jsem se toho snad nikdy nenaučila 😃!
  9. Noste index(studijní průkaz) v obalu. Já si ho tam nedala a vylila se mi na něj do batohu voda.
  10. Viz bod 9. - pořiďte si kvalitní láhev, která neteče!
  11. Nastavte si limit peněz, který chcete měsíčně utratit za stravování navíc(kafíčka, obídky atd.) Až ho vyčerpáte, už si nic nekupujte. Naučíte se šetřit. 
  12. Nezkracujte si volné chvíle v obchodních centrech. Raději si čtěte knížku nebo dělejte úkoly, nebudete je pak muset dělat doma. 
  13. Nenechávejte nic na poslední chvíli! Mně se to kolikrát opravdu nevyplatilo 😅.
  14. Neodsuzujte lidi na první pohled. Najednou zjistíte, že ta holka, která se na všechny mračila je nejvíc skvělá a navíc je to vaše jmenovkyně 💓😁.


Táák, myslím, že to pro dnešek stačí. Pokud se vám článek líbil, mohu shrnutí opět napsat, až bude konec letního semestru. Ten myslím vychází na květen a pak je v červnu zkouškové.

Pokud se chcete dozvědět o mé škole více, navštivte oficiální stránky - TADY

RYCHLO INFO
Na Vinted jsem přidala nové kousky oblečení, koukněte 😊.
Výhercům jsem včera odeslala obrazy 💓.

Mějte se krásně.
-Anička
Nezapomeňte mě také sledovat na ostatních sociálních sítích
Pokud máte rádi moje články, dejte mi prosím vpravo v menu odběr a followněte mě na instagramu(annevenkrbcova). Pokud mi navíc do komentářů napíšete VAŠE ostatní sociální sítě,  ráda vás follownu zpátky💓.

29 komentářů:

  1. Já přemýšlela také o vyšší odborné, ale jelikož ségra chodila jeden rok a právě jí nevyhovovalo chodit každý den, takže nakonec jsem se rozhodla na vyskou s tím že chci i pracovat a taky, že ta moje škola má minimum výuky :D + individuální ukončení zkoušek a celkově vše individuální. I když momentálně mám víc školy než předchozí měsíce. Tý jo naštěstí studijní indexy nemáme, ale máme takový elektronický kartičky :D takže doufám, že jí nikdy nezapomenu :D. Já plánuji shrnout mojí školu celkově spíš, až jí dostuduju, což si ještě počkám :D.

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
  2. Já sice na vysokou nechodím a ještě dost dlouho ani chodit nebudu, ale tohle je fakt moc pěkný článek:D. Jinak ten poslední bod- neodsuzujte lidi na první pohled...moc moc pravdivá věc:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. Obdivuju tě, že jsi šla na vysokou, snad ji úspěšně dostuduješ! :) Po škole jsem šla do práce a upřímně už si ani nedokážu představit, že bych byla schopná dát nějakou zkoušku nebo se naučit něco nového :D. Jinak postřehy jsou super, snažila jsem se nimi řídit už na střední :)

    OdpovědětVymazat
  4. ,,pro rejpaly - to že chodím na vyšší odbornou neznamená, že se nemůžu nazývat vysokoškolákem.." Teoreticky se můžeš nazývat, jak chceš, nicméně to není pravda :D
    Jsem ráda, že jsi uvedla v článku i odkaz na tento článek (http://www.vysokeskoly.cz/clanek/vs-nebo-vos-jaky-je-v-tom-vubec-rozdil) - dovolím si z něj kus ocitovat: ,,Studium VOŠ není zakončeno ziskem stejného titulu jako na VŠ, nýbrž se absolvent stává diplomovaným specialistou (DiS.). Tento titul ale nezaručuje takový plat, jaký má zajištěn vysokoškolák (toto bych dala tučně :D), a má stále malou společenskou prestiž." Z těchto vět jasně vyplývá, že "vysokoškolákem" se může nazývat pouze student vysoké školy, nikoli vyšší odborné školy (jako ty), druhá věta by ztratila smysl, kdyby tomu tak bylo. (Doufám, že jako někdo, kdo studuje školu se zaměřením na publicistiku a chce se věnovat komunikačním médiím, tomu rozumíš :)). Rozhodně jsi však studentka (popř. budeš absolventka VOŠ). To jo :D
    Mimochodem můžu tě odkázat i sem: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD_odborn%C3%A1_%C5%A1kola (Já vím, wiki nikdo nemá rád a stejně z ní všichni čerpají :D)
    ,,Vyšší odborná škola tedy není vysoká škola ani typem vysoké školy (respektive univerzity)..." poskytuje však terciální vzdělání. To je ale vše :D Všechno, co mají společné. Včetně nazývání se :D
    Btw. doufám, že tato připomínka neskončí jako jeden Werichův slavný citát :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímalo by mě, koho zajímá mé studium natolik, že se musí podepisovat jako anonym?

      Vymazat
    2. Velice "pádná" odpověď. Vím, vím - nejlepší obranou je útok.
      Btw. neberu to jako podpis. Měla jsem to tam první a odklikla to bez přemýšlení, navíc - ty ostatní ve výběru, jak tak teď na to koukám, stejně neznám ;D

      Vymazat
    3. Jo a ještě k té odpovědi - je to zajímavý článek, proto si ho ráda přečtu :)

      Vymazat
    4. Jako předposlední možnost u komentování můžeš vybrat "název/adresa url", což znamená, že si tam zadáš např. své jméno. Moc jsem nepochopila tvojí první větu. Já na tebe přeci neútočím. Spíš nebudu komunikovat o mém studiu s anonymem. Pokud se známe, můžeme si přeci psát i jinde ne? :)

      Vymazat
    5. Znovu - ten první komentář jsem odeslala, aniž bych tohle nějak řešila. Za druhé - možnost s tím "název/adresa url" mi připadá spíš pro to, když má člověk nějaký blog a napíše tam jeho jméno + adresu (asi tedy užitečné pro tebe). Já blog nemám, proto mi to přijde nesmyslné :D
      Neútočíš? Dobře. Mně to tak přišlo, vzhledem k mému dlouhému komentáři - čekala bych odpověď, ne otázku "Kdo jsi, že tě zajímá mé studium?" Proto mi to přišlo jako útok. Neodpověděla jsi mi a stočila téma někam úplně jinam...
      A proč se mnou nebudeš komunikovat o tvém studiu? Vždyť máš internetový deníček, kde to všechno sdílíš, a který si čte určitě spousta uživatelů internetu. Kdokoliv si to může přečíst. Je to zcela anonymní. Dáváš nám tu možnost :D A proč s námi nechceš komunikovat, když něco sdílíš a my máme právo na to napsat svůj názor?
      Neznáme se. Znám tě z tvého blogu, tak proč bych ti měla psát někde jinde než na tvém blogu? :D

      Vymazat
  5. Ty body mě fakt pobavily, protože jsem se skoro ve většině vzhlédla :D z malování jsem ubrala tak půlku, ale pořád na sebe něco vždycky naplácám, aby se mě spolužáci nelekli :D svačiny jsem vzdala, ráno to sice nestíhám, ale dost neekonomicky je kupuju ve škole. Stejně jako kafe. Jen s tím zelenym čajem se zatim nekamarádim :D
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Tak hodně štěstí v dalším semestru! :D Myslím si, že ty body platí i pro střední školu často. :D Já jsem teprve ve třeťáku, ale dost mě děsí, jak se to všechno blíží. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkný článek, pokud udělám za 3 roky maturu, tak se snad na tu VŠ dostanu, už jsem i trošku sondovala, tak snad :D
    Určitě si již z bodů něco odnáším a doufám, že bude tedy i článek po konci letního semestru :*

    OdpovědětVymazat
  8. Skvelý článok, ja budem snáď vysokoškoláčka už tento rok, takže takýto článok mi pomôže .. :) Najhorší je asi ten počiatočný zmätok keď prídeš na nové miesto..

    deerly lost / blog instagram

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkný článek :D :) určitě napiš další shrnutí...
    Já jsem ráda, že už mám školu za sebou a nic z toho co jsi tu vypsala už nemusím řešit :D :) ale každý si tím musí projít.. ty postřehy jsou fajn, se všemi s tebou souhlasím :D :)

    OdpovědětVymazat
  10. Super článek :) Myslím, že se bude hodit všem studentům :)

    ELIS MINAROVÁ

    OdpovědětVymazat
  11. Já měla každodenní docházku do školy i na klasické VŠ, u nás se zvlášť na bakaláři předměty vybírat moc nedaly a většina rozvrhu byla pevně daná. Zvládat to s půlúvazkem v práci byl místy dost masakr, běžně jsem chodila domů až po osmé...

    Souhlasím s chystáním obědů, svačinek a nošením pití (já všude tahám 0,25 lahvičku a doplňuji jen vodu). Správné jídlo je základ, rychlovce z automatů nebo bufetu se člověk sice úplně nevyhne, ale ať to není každý den. A bez diáře ani ránu, o tom žádná! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé super článek, já už jsem sice "zajetá" vysokoškolačka (4. ročník, bože, já jsem fakt už stará :D ) a přiznám se, že u těch 14. bodů na konci článku jsem jen přikyvovala při čtení hlavou. Je to všechno pravda! moudrý článek! :D Přeji jen samé úspěchy ve škole :)
    A jinak máš super blog a hezky píšeš, určitě ukládám a budu se vracet :)

    OdpovědětVymazat
  13. Na vysokou jsem nechodila, ale co se týká těch svačin a pití, to se dá použít úplně všude. :) A hlavně tu lahev, co neteče, není nic příjemného, když se ti v kabelce/batohu vylije, já jsem si takhle pořídila, sice trochu dražší lahev, ale aspoň vím, že mi nevyteče. :D
    A bez svačiny bych nemohla být, to už jsem pak vždycky v 10 hladová, když snídám brzy. :D

    OdpovědětVymazat
  14. Rozhodne si nemyslim, ze by VOŠ byla něco méně, jasně člověk není hned bc nebo mgr, ale myslim si ze kazda skola ma sve opodstatněni. Moje kamarádka sama studovala VOŠ, a dneska je dis, a ted si dela neco jako rocni nastavbu v Praze, a po roce by mela byt uz bc. Jako rozhodne i tahle skola ti da dost, a z jejiho vypraveni se tam opravdu nenudila a ucila se tak jak ja, rozghodne lezela v knihach a zavrecne absolutorium urcite nebyla nejaka brnkačka. :)
    souhlasim se vsemi zaverecnymi body, hlavne by si mel clovek planovat, a rozvrhnout kazdy semestr, kazdy predmet a zkousku a nacitat dopredu, a delat si poznamky behem prednasek, a byt pripraven, pak ho to tolik nesemele to zkouskove, protoze je to fakt mazec, a kdo se zacne pripravovat opravdu az pri samotnem zkouskovem tak si myslim ze ho to semele a neceka takovou smršť, kor pri prvnim zkouskovem, protoze nepodcenovat pripravu behem semestru, sdilet znalosti se spoluzaky, nebyt na to sam, a pujde to :) a jak rikas, je lepsi si toho v zimnim semestru vzit vic, at mas v letnim semestru driv prázdniny, ale taky se to nesmi prepalit, a nabrat si toho ze to pak nestihas. :) proste vseho s mirou :)

    OdpovědětVymazat
  15. Když to tak čtu.. už teď z toho mám husí kůži, jestli to vůbec zvládnu :D sice mám ještě čas, ale stejně :D.. přeji ti, ať se daří i nadále :)

    OdpovědětVymazat
  16. Výhercům gratuluji! Je skvělé, že si ještě během prváku můžeš změnit zameření :) a ty tipy na konci se nikdy neztratí, super! :D :) Moc Ti přeju, aby letní semestr dopadl podle tvých představ ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  17. Tvoje škola zní hodně zajímavě a vypadá to, že už i v prváku máte nějakou praxi (to moderování, fíha!), což je super :) Držím palce na další semestr.

    OdpovědětVymazat
  18. Já už jsem pár let po škole a jsou to stejně nejlepší léta, která může člověk zažít. A proteče u toho tolik potu, slz, ne-li občas krve. :D Ale stojí to za to. Ještě když si člověk vybere to, co ho baví. A je fakt, že se studium dá přirovnat k překážkovému běhu. Ale bez překážek by to byla stejně nuda. :)

    Tak si hlavně drž to nadšení a motivaci a přeju spoustu úspěchů!! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Pod přípravu svačin a outfitů den předem bych se podepsala :D já to tak bohužel celý semestr nedělala a vždy jsem si ráno během pěti minut plácala chleba se sýrem a pak běžela na autobus :D do školy jsem chodila také každý den, u nás máme rozvrh pevně daný a chodím na vysokou. A je super, že už jsi si vyzkoušela i moderování a podobné věci :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
  20. Bod 12 je tak trefný :D Jakmile jdu někam do centra, hned utrácím. Základní chyba. Nevytahovat paty ze školy :D
    A s tím jídlem, když jsem začala chodit na vysokou, bylo mi hloupé nosit si hromady jídla, když všichni spolužáci chodili do menzy nebo na pizzu a tak, ale časem jsem zjistila, že mi to ušetří hromadu peněz a navíc vím, že na rozdíl od jídla z menzy mi to, co si sama připravím, bude vždycky chutnat :D
    Teď, když jsem ve druháku (na jiné vysoké) už jsem přestala řešit i super vlasy, dokonalý make-up a trendy out fit, protože to ty lidi kolem stejně nezajímá a profesory už vůbec ne, pokud nedojdu v teplákách :D
    Držím palce v dalším úsilí :)

    DL ♥

    OdpovědětVymazat
  21. Ještě že už mám školu z krku, ted se může člověk zdokonalovat v tom v čem potřebuje :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Jako popravdě já také chtěla jít na vysokou a koukala se i na odborné školy. :-) Nakonec jsem se ale rozhodla nejít, protože vím, že bych tam byla nešťastná se svoji sociofóbií. :-)
    Každopádně pro každého, kdo se na vysokou chystá je tento článek rozhodně přínosem. Já ti moc fandím a při dalším zkouškovém na tebe budu myslet! :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Gratuluju k úspěšnému zvládnutí semestru. Bylo to náročné ale vlastně mě to bavilo, tak doufám, že tebe aspoň trochu taky :) ty typy jsou super, spoustu z nich jsem si taky uvědomila během roku, že je prostě musím dodržovat. Hlavně s tím nestíháním a šetřením :) A to s tím letním semestrem zní rozumně, bohužel to mám úplně naopak :D
    https://michelle-and-her-world.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Hezky napsané a přínosné. :-) A máš recht, v letním se člověku už ke konci nechce nic dělat, protože vidí to léto... Ale zase letní bývá lehčí, takže něco tam přidat není úplně špatné.

    OdpovědětVymazat